\"Bezpečné prázdniny\"

13.07.2009 Prešov

Dnes v čase od 13 tej do 16 tej h. sa v Prešove na troch stanovištiach realizuje dopravná preventívno bezpečnostná akcia \"Bezpečné prázdniny\" zameraná na nemotorových účastníkov cestnej premávky.
Namiesto pokút pri priestupkoch policajti priestupcov iba napomínali a hlavne nemotorovým účastníkom rozdávali veci s reflexnými prvkami (prúžky a smajlíkov).

Treba si uvedomiť že vidieť a bysť videný je životne dôležité nielen pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov, ktorí pri dopravných nehodách doplácajú často nielen zdravím ale aj stratou života.
Porušovanie elementárnych pravidiel cestnej premávky je pre mnohých z nás každodennou samozrejmosťou. Smutné je potom, keď pri konfrontácii s pollicajtom pri dokumentovaní porušenia pravidiel si namiesto priznania viny sbezhraničnou fantáziou každý vymýšľa rôzne výhovorky.
Pre chodcov je veľmi nebezpečné vchádzať na vozovku spoza stajaceho vozidla, predovšetkým na zastávkach MHD, spomedzi zaparkovaných áut na neosvetlených miestach.
Je dôležité aj to, aby vodiči rešpektovali práva chodcov na priechode a boli predvídaví.

Ku 10. júlu 2009 bolo v Prešovskom kraji 1905 dopravných nehôd, pri ktorých bolo 12 usmrtených, 103 ťažkozranených a 430 ľahko zranených osôb.
Alkohol u vinníka bol v 187 prípadoch.

KU 10 júlu roka 2008 sme mali 3666 nehôd, pri ktorých bolo 33 osôb usmrtených, 124 ťažko zranených, 572 ľahko zranených. Alkohol bol zistený u 229 vinníkoch nehody.
V Prešovskom policajnom okrese ku 10 júlu 2009 máme evidovaných 520 dopravných nehôd, pri ktorých 1 osoba zahynula, 18 je ťažko zranených a 72 zranených ľahko.

V Prešovskom policajnom okrese ku 10 júlu 2008 sme mali 1085 dopravných nehôd, pri ktorých bolo 9 osôb usmrtených , 26 ťažko zranených a 131 ľahko zranených.

Vidíme aj pri porovnaní týchto štatistík, že dodržiavanie pravidiel cesntej premávky nielen vodičmi, ale aj nemotorovými účastníkmi má svoje pozitívne výsledky.
Preto dopravná polícia uporozrňuje nemotorových účastníkov cestnej premávky, aby hlavne za zníženej viditeľnosti pri pohabe na cestách, priechodoch nezabúdali na zásadu byť videní a vyberali si oblečenia svetlejšej farby a používali vhodné reflexné doplnky.
pplk. Dr. Fečová,
hovorkyňa KR PZ Prešov
 

Vyberte región